Un studiu publicat în Journal of Neuroscience arată că
moleculele lipidice generează o reacţie a papilelor gustative prin
contactul un senzor molecular specific.
Acest experiment, efectuat pe şoareci, contrazice ceea ce se
credea până acum despre gustul grăsimii, şi anume faptul că nu are
niciun gust şi că este apreciată pentru textura sa.
Oamenii de ştiinţă au modificat genetic câţiva şoareci,
eliminând senzorul molecular ţintit de moleculele de lipide – o
proteină intitulată TRPM5. Şoarecii astfel programaţi nu au mai
preferat lichidele cu grăsimi.
Acest studiu, efectuat de cercetătorii de la Universitatea de
Stat din Utah, permite o mai bună înţelegere a felului în care
celulele umane reacţionează la grăsimi. Astfel, oamenii de ştiinţă
se află cu un pas mai aproape de a înţelege de ce oamenilor le este
atât de dificil să se abţină din a consuma mâncăruri grase.
Sursa:
Science News